KURUMSAL
Fındık üretimi yapılan bölgemizde ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılan mevcut fındık çeşitleri içerisinde tadı, aroması, kalite özellikleri ve şöhreti ile Dünyanın en kaliteli fındığı olarak adlandırılan Giresun kalite fındıklardır. Bundan dolayıdır ki Giresun bölgesinde yetişen fındıkların ulusal ve uluslararası piyasada ayrı bir değeri olduğundan hem tüketici tarafından hem de sanayici tarafından ayrı bir rağbet görmektedir.
Yukarıda zikredildiği gibi kendisine has özellikleri olan Giresun kalite fındığın hak ettiği değere kavuşması ve Dünyanın en kaliteli fındığı olarak adlandırılması nedeniyle kısa adı Fiskobirlik olan Sınırlı Sorumlu Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği tarafından 18.09.2000 tarihinde Türk Marka ve Patent Kurumu’na müracaat edilmiş ve Kurum tarafından 18.02.2001 tarihinde 31 tescil numarasıyla “Giresun Tombul Fındığı”na Coğrafi İşaret Belgesi verilmiştir.
Giresun tombul fındığının kalite ve değerinin uluslararası platformda da tescillenmesi amacıyla, 26.04.2018 tarihinde Avrupa Birliği Komisyonuna kapsamlı dosya sunulmuştur. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından “Giresun Tombul Fındığı” coğrafi işaret başvuru şekli ve içeriği yönünden ön değerlendirmeyi geçmiş olup, esastan inceleme ve değerlendirme aşaması olan ikinci kademeye alınmıştır. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 26.04.2018 tarih ve PDO-TR-02419 referans numarasıyla kayıt altına alınan dosyamızın tetkikten olumlu geçmesi halinde, AB ülkelerinde de “Giresun Tombul Fındığı” Coğrafi İşaret Tescili yapılmış olacaktır. AB’de Türkiye’den tescilli 3 ürünümüz (Antep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı) mevcut olup, Türkiye’den yeni (25.02.2019 itibariyle) başvurusu yapılmış 16 ürün arasında Giresun tombul fındığı da bulunmaktadır.
Son yıllarda belirgin niteliği, ünü, tadı, aroması, tarihi geçmişi ve yöreyle özdeşleşmiş ürünlerin koruma altına alınması ve tescillenmesi çalışmalarına Ülke olarak hız verilmiştir. Ülkemiz coğrafyasının belirli bölgesinde yetişen ve diğerlerine göre bariz farklılığı olan ürünlerin tescillenerek koruma altına alınması, denetlenmesi ve marka değerinin artırılması, hem o yöredeki üreticilere, hemde Ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, menşei ve mahreci tescillenmiş ürünlerin, tarladan sofraya güvenli gıda zinciriyle takip edilmesi de tüketici açısından güven ve tercihi pekiştirecektir.
Bunun için, Giresun Ticaret Borsası, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Giresun Üniversitesi işbirliğinde, gerek coğrafi özellikleri, iklim yapısı ve yetişmesinde bölgeye özgü doğal ve beşeri unsurlarının birleşmesiyle üretimi gerçekleşen Giresun kalite fındığın içerisinde yer alan ve halk dilinde “Giresun Karası” olarak adlandırılan Giresun Kalın Kara fındığı ile yine bu coğrafyada yetişen halk dilinde “Giresun Sivrisi” olarak adlandırılan Giresun Sivri fındığının tıpkı tombul fındıkta olduğu gibi diğer çeşitlere göre bariz farklılıklarının olması, bu ürünlerinde coğrafi işarete konu edilmesi fikrini doğurmuştur.
Bu amaçla paydaş kuruluşlarla birlikte, Giresun kalite fındık yetişen bölgemizde yaklaşık 2 yıldır fındık ağaçları ve fındık ürünü üzerinde bilimsel, akademik ve arşiv çalışmaları yapılmış ve bu doğrultuda hazırlanan dosyalarımız 22.10.2018 tarihinde Türk Marka ve Patent Kurumuna tescillenmesi yönünde müracaat edilmiştir. Bu başvurumuzla birlikte Giresun’un Piraziz ilçesinden Trabzon’un Vakfıkebir ilçesine kadar uzanan coğrafyada yetiştiriciliği yapılan fındıklarımız Giresun kalite olarak tanınacak ve buna göre değer bulacaktır.
Tescille birlikte, ürünü kullanan, imal eden, mamul haline dönüştüren firma ve işletmeler, Coğrafi İşaret amblemini kullanabilecektir. Böylece, toplumsal hayat içerisindeki varlığı, tercihi, önemi, ülkeye sağladığı sosyoekonomik katkısı ve markalaşmadaki önemi artacaktır. Bu da bölgede yetiştiriciliğini yapan çiftçiye aranan ürün olması sebebiyle fiyat farkı olarak yansıyacaktır.
Yine çalışmalarımızda, Giresun fındık ezmesinin de tescil müracaatı yapılmıştır. Bu ürünümüzde %70 Giresun kalite fındık ve şeker pancarı şekerinden imal edilen şeker kullanılmaktadır. 1975 yılından bu yana aynı formülle katkı ve gıda koruyucu olmadan imal edilmektedir. Giresun fındık ezmesinin tescil edilmesiyle birlikte, piyasada merdiven altı üretimle mücadele edilebilecektir.
Bu doğrultuda yürüttüğümüz çalışmalarla, Coğrafi işarete konu olan fındıklarımız ve fındık ezmemize, yüksek güvenlikli karekodlu hologram yaptırarak tüketici tarafından mobil cihazlardan okutularak ürün hakkında (çiftçinin ürünü, hangi firma ürettiği, son kullanma tarihi, ürün bilgisi vs gib) birçok bilgiye rahatlıkla ulaşacak ve güvenle tüketilebilecektir. Kurulacak bu ürün takip sistemiyle Coğrafi işarete konu olan fındıklarımız ve fındık ezmemizi denetime açık olan, ticari etik ve kuralları düstur edinen, işin ehli gerçek ve tüzel kişiler de kullanabilecektir. Denetim merciimiz yine Fiskobirlik, Borsamız, Fındık Araştırma Enstitüsü, Giresun Üniversitesinden uzman kişiler oluşacaktır. Bu denetim mercii, hem yetiştiricilik aşamasında, hemde imalat ve satış aşamasında denetim/gözetim yapacaktır.
Bu düşünceyle, Coğrafi işarete konu olan fındıklarımız ve fındık ezmemizin Türk Marka ve Patent Kurumunca tescillenmesiyle birlikte, Giresun’umuzun tanıtımına, marka ve kalitesine öncülük edeceği gibi, katma değerli ürünlerle birlikte, hem sanayicimiz hemde bölge çiftçimiz kazanacaktır.